Brouwerij Campina
Vroeger werd de zuidelijke kant van de markt gedomineerd door de gebouwen van de oude Brouwerij Campina. De brouwerij werd in de jaren 1850/60 in een ambachtelijke vorm opgericht.
De oprichter was Martinus Verbeeck (1803 - 1890). Zijn kleinzoon Edmond breidde met zijn zwagers Karel en Ernest Minnen, de brouwerij uit tot een industrieel bedrijf "Verbeeck en Minnen" geheten, dat in 1922 de naam Campina kreeg en in 1929 een naamloze vennootschap werd.
Naast de pils Golding Campina werd er ook nog Skipper-ale, het abdijbier Postel en een aantal tafelbieren gebrouwen. In 1987 werd de Campina opgekocht door Brouwerij Maes. Op 1 januari 1990 werd elke activiteit in Dessel stopgezet.
Het grootste gedeelte van het gebouw werd gesloopt, met uitzondering van de brouwketel. Op de site van de brouwerij bouwt de Gemeente Dessel een nieuw administratief centrum. De behouden brouwketel werd geïntegreerd in het administratief centrum en staat er vandaag de dag nog steeds.
Het Administratief Centrum werd in maart 1996 officieel geopend en kreeg de naam "De Plaetse". De bronzen plaat in de inkomhal legt het verband met brouwerij "De Campina" die hier gevestigd was.
Het Campinaplein
Het Campinaplein geeft de Desselse dorpskern een eigentijdse en harmonische look waardoor het uitgegroeid is tot één van de trekpleisters in het centrum van Dessel. Tegelijkertijd biedt het ook een stukje vervlogen Kempen met stal, kippenhok en molle-jan, dat je terugbrengt in de naoorlogse tijden.
Dankzij de grote toegankelijkheid en het open karakter hadden de Desselaars, zowel jong als oud, er onmiddellijk een thuisgevoel. Het Campinaplein is een ontmoetingsplaats voor mensen van elke leeftijd. Ouderlingen uit het rusthuis dat aan het plein gelegen is, ontmoeten er de jongeren die de bibliotheek bezoeken. Af en toe worden er ook allerlei evenementen georganiseerd, waaronder Winterbar Melda.